Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Water is Life - Ziua mondială a apei marcată printr-un proiect școlar E-twinning la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Water is Life - Ziua mondială a apei marcată printr-un proiect școlar E-twinning la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu” s-a dovedit mereu interesat de implementarea proiectelor școlare internaționale menite a-I ajuta pe elevii și profesorii școlii să-și îmbogățească competențele digitale și lingvistice, precum și să cultive atitudini și valori care contribuie la dezvoltarea personalității lor. În acest sens, proiectele E-twinning ne-au fost de un real folos atât în timpul pandemiei, acestea cuprinzând multe activități online, cât și acum.

Proiectul E-twinning “Virtual Book Club” i-a ajutat pe elevi, în pandemie, să facă din citit un obicei relaxant și instructiv. Proiectul s-a remarcat prin activitățile online, programate săptămânal, împreună cu școlile partenere din Croația și Turcia. Elevii au recreat personaje din cărțile citite, cu ajutorul aplicației Chatterpix, au participat la ateliere de lucru și concursuri în Mentimeter și Kahoot.  Aplicațiile Canva, Renderforest și Zumpad, le-au fost de folos în realizarea produselor digitale, benzi desenate, e-book, pe baza cărților citite în limba engleză.

Proiectul E-twinning „Build Up a Digital School” în colaborare cu parteneri din Grecia, Iordania, Macedonia de Nord și Turcia are ca principale obiective dezvoltarea competențelor digitale  și lingvistice. În luna aprilie 2022, fiecare partener va susține o lecție virtuală utilizând instrumentele digitale Web 2.0, lecția fiind interactivă cu participarea tuturor partenerilor (elevi și profesori).

Proiectul E-twinning “Water is Life” este implementat alături de parteneri din Creta, Georgia și Turcia. Activitățile desfășurate în sfera proiectului, urmăresc sensibilizarea elevilor prin atragerea atenției asupra utilizării corecte a apei. Elevii și profesorii lucrează pe identificarea de metode care previn risipa de apă și care subliniază modul în care apa are un impact asupra problemelor de mediu. Schimbarea obiceiurilor greșite în utilizarea apei și descoperirea unor tehnologii care ajută la economie în ceea ce privește consumul de apă, sunt aspecte importante ale proiectului. Ne așteptăm ca la finalul proiectului, elevii noștri să fie persoane mai responsabile față de mediu și utilizarea resurselor naturale

În cadrul acestui proiect, Ziua Mondială a Apei, a fost marcată marți, 22 martie 2022 printr-o activitate online, la care a participat inclusiv primarul orașului Sivas din Turcia. domnul Hilmi Bilgin, De asemena, coordonați de către doamna profesoară Camelia Chiș, elevii au realizat o serie de activităţi precum: experimente, vizionari de materiale informative, discuții libere, mesaje, realizări de lucrări practice, toate cu scopul de a evidenţia importanţa apei şi de a conştientiza necesitatea economisirii resurselor naturale de apă. Pentru a-i sensibiliza și mai mult le-au fost prezentate o serie de filmulețe din zone ale lumii unde lipsa apei este o mare problemă. Filmulețele au avut un mare impact asupra lor şi în acelaşi timp i-au ajutat să înţeleagă importanţa consumului responsabil al apei. Este important ca elevii noștri să aibă grijă de fiecare picătură de apă pentru a nu fi irosită în zadar și frumoasele afișe pe care le-au realizat în cadrul activităților, să nu rămână doar simple sloganuri. 

În concluzie, putem spune că proiectele reprezintă una dintre strategiile de succes ale școlii noastre, prin încurajarea și motivarea elevilor, prin dezvoltarea de abilități și competențe atât de necesare carierei lor.

Prof. Ileana Borș