Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Zece ani de filantropie organizată în parohia Oradea-Vii

Zece ani de filantropie organizată în parohia Oradea-Vii

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la ceas de „Lumină lină”, vineri, 2 octombrie 2020, la Parohia Oradea-Vii, Protopopiatul Oradea, s-au aniversat zece ani de când enoria a demarat proiectul social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, prin grija Părintelui Gheorghe Nemeş, iniţiat cu prilejul primei vizite în Eparhia Oradiei a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în cadrul căreia Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a cercetat şi biserica parohiei Oradea-Vii, în ziua de 18 septembrie 2010.

De asemenea, bucuria serbării unui deceniu de la inițierea programului filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei Oradea-Vii a fost dublată de împlinirea a douăzeci de ani de la construirea așezământului pastoral-cultural și social-filantropic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din proximitatea bisericii parohiale, sfânt lăcaș care a aniversat de curând optzeci și doi de ani de la sfinţirea pietrei fundamentale, de către Episcopul de vrednică amintire Nicolae Popovici al Oradiei.

Cu prilejul acestei întreite aniversări, a avut loc o întâlnire festivă a Comitetului de susţinere a proiectului social-filantropic „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al parohiei Oradea-Vii.

Datorită crizei sanitare actuale, evenimentul s-a desfășurat într-un cadru mai restrâns față de anii anteriori, în prezența Chiriarhului locului, a unor părinți consilieri de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a slujitorilor de la Parohia „Viile Orăzii”, a susținătorilor proiectului filantropic și a unor credincioși voluntari și beneficiari ai acestui program.

Evenimentul festiv a fost marcat, din punct de vedere liturgic, prin săvârșirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei,  înconjurat de un sobor de preoți și un diacon, în biserica parohială cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire către Atotputernicul Dumnezeu şi cereri de ajutor şi binecuvântare necontenită pentru susţinătorii, dar şi pentru beneficiarii acestui proiect social-filantropic. De asemenea, o rugăciune smerită și un gând pios s-a îndreptat către cei care s-au implicat în cadrul acestui demers nobil și au trecut în veșnicie, ctitori, slujitori, binefăcători și ostenitori, prin săvârșirea slujbei Parastasului de către Ierarhul locului și preoții slujitori ai acestui lăcaș de cult.

La încheierea momentului aniversar, Chiriarhul Oradiei a rostit un cuvânt de întărire și încurajare duhovnicească pentru vremurile tulburi prin care întreaga umanitate trece, urmat de un șir de gânduri de aleasă binecuvântare în care a felicitat pe preoții slujitori și diaconul de la Parohia Oradea-Vii, care se implică în organizarea programelor filantropice, „cu timp și fără de timp”, în frunte cu Părintele Gheorghe Nemeș, precum și pe toţi cei care contribuie la susținerea și perpetuarea proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”:

„Deși remarcăm cu toții cât de zbuciumată este viața planetei, nu avem voie să pierdem din vedere faptul că Dumnezeu este și rămâne, în bunătatea Sa, împreună cu noi. Dumnezeu nu a dispărut din creația Sa, Dumnezeu este aici, discret, cum a fost întotdeauna. El nu ne părăsește. Noi oamenii suntem cei care uităm de aproapele nostru și ne părăsim unii pe alții. Dumnezeu, însă, nu ne părăsește niciodată. Mai mult decât atât, El stă ascuns în cei mai mărunți oameni din lume, în cei pe care oamenii de obicei nu îi ia în seamă, în cei care au ajuns de ocara și rușinea celor care au de toate și nu le lipsește nimic. Dumnezeu a spus-o răspicat că El Se ascunde în frații Săi prea mici, în cei care au nevoie de dragostea noastră. În capitolul al douăzeci și cincilea al Evangheliei Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, spre sfârșitul Evangheliei, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată, după ce vorbește despre Împărăția Cerurilor, prin Pilda fecioarelor înțelepte și a celor nebune, cum va fi la Judecata lumii. Și acolo, în versetul al treizeci și cincilea și apoi în al treizeci și șaselea, spune: «Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc, însetat am fost și Mi-ați dat să beau, străin am fost și M-ați primit, gol am fost și M-ați îmbrăcat, bolnav am fost și M-ați cercetat, în temniță am fost și ați venit la Mine»”.

„Ceea ce faceți dumneavoastră aici, în special de zece ani încoace, este o mare binecuvântare pentru orașul în care trăim, pentru zona aceasta, pentru colțul acesta de țară și de lume. Pentru că, să știți, atunci când oamenii vor uita să mai poarte de grijă unii altora, va veni sfârșitul, mânia și judecata lui Dumnezeu. Părintele Profesor Dumitru Stăniloae spunea că atât timp cât mai există rezerve de bunătate în omenire încă nu este sfârșitul aici, deși semnele le vedem. Da, dragii mei, aceasta faceți voi, aici, înconjurându-i cu dragoste pe preoții care vă inspiră, ei la rândul lor fiind insuflați de Duhul Sfânt, să faceți binele de care sunteți în stare, pentru ca frații cei prea mici ai lui Hristos Domnul, în care El Se ascunde tainic, să nu ducă lipsă de nimic”.

La final, Părintele Gheorghe Nemeș, iniţiatorul şi preşedintele comitetului de susţinere al proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, care este şi coordonatorul sucursalei parohiale a Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, în semn de prețuire și recunoștință față de cei alături de care a trudit în vederea materializării acestui proiect onorabil, a oferit diplome de apreciere.

Toţi cei prezenţi au luat parte, apoi, la o agapă oferită de parohie la Centrul social-cultural „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și la trapeza parohiei, așezată sub „Acoperământul Maicii Domnului”.

Scopul proiectului filantropic derulat de parohia orădeană este sprijinirea persoanelor nevoiaşe, cu diferite dizabilităţi, bolnave şi fără posibilităţi. Această misiune bisericească a fost întotdeauna binevenită și de mare folos acestor oameni nevoiași, cu atât mai mult în această perioadă critică de pandemie, care durează de mai bine de jumătate de an, când veniturile s-au diminuat considerabil, iar frica de moarte a cuprins sufletele multor vârstnici, și nu numai. Ajutoarele oferite constau în hrană caldă și rece oferită zilnic, îmbrăcăminte, medicamente, bunuri de folosinţă casnică, produse sanitare, cărucioare pentru cei cu dizabilităţi, precum şi sume de bani, toate furnizate acasă, la beneficiari, de către voluntarii din parohie, acordând o grijă cu totul deosebită condițiilor igienice în care acestea sunt preparate, împachetate și livrate. Mai mult decât atât, începând cu anul 2013 s-a început acordarea de burse pentru studenţii şi elevii cu rezultate deosebite la învăţătură, dar care nu au parte de ajutor familial.

Serviciile sociale oferite de parohia Oradea-Vii au fost incluse în rețeaua de servicii a Asociației Filantropia a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și, astfel, sucursala beneficiază de un cadrul legal, acreditat, care contribuie și beneficiază de avantajele muncii în rețea de servicii sociale. În comitetul de inițiativă al sucursalei parohiale activează peste treizeci de credincioși din parohie, dar un număr de peste o sută de credincioși au răspuns la apelul părintelui coordonator și al comitetului de inițiativă. Fondurile de susţinere ale proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” provin din donaţiile credincioşilor din Parohia Oradea-Vii.

Andi Bacter