Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Zi de sărbătoare în Eparhia Oradiei

Zi de sărbătoare în Eparhia Oradiei

În fiecare an, ziua de 3 noiembrie este o zi de sărbătoare pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, deoarece, la această dată, Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie, îşi aniversează ziua de naştere, anul acesta împlinind 45 de ani.

Cu prilejul acestui fericit ceas aniversar, sâmbătă, 3 noiembrie 2012, Chiriarhul Oradiei a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de iermononahi, preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea. În cadrul slujbei, la momentul liturgic consacrat, tânărul teolog Mircea Gheorghe Burzo a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea.

Raspunsurile la strană au fost date de către corul „Diacon Nicolae Firu” al elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

La momentul aniversar de la noua Catedrală Episcopală din Oradea au participat preacucernici părinţi şi onoraţi membri ai Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei, preacuvioşii şi preacucernicii părinţi membri ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, Preacucernicii părinţi protopopi de la cele patru protopopiate din Eparhie, preacuvioşi părinţi stareţi şi preacuvioase maici stareţe de la aşezămintele monahale din Eparhie, clerul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, numeroşi preoţi din Oradea şi din întreaga Eparhie, cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cadre didactice şi elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, ctitoria Preasfinţitului Părinte Sofronie, ostenitori ai Centrului Eparhial, doamnele din Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, o familie de credincioşi din Grecia, precum şi numeroşi credincioşi orădeni şi bihoreni, care au dorit să îl felicite pe Chiriarhul Oradiei. Totodată, la această binecuvântată aniversare au fost prezenţi şi distinsa mamă şi tatăl Preasfinţiei Sale.

După Sfânta Liturghie, un sobor de ieromonahi şi diaconi a oficiat slujba de Te Deum, cu prilejul aniversării zilei de naştere a Ierarhului, înălţând rugăciuni de mulţumire către Tronul Preasfintei Treimi pentru binefacerile revărsate cu îmbelşugare peste Preasfinţitul Părinte Sofronie, peste clerul şi dreptmăritorii creştini din Episcopia Oradiei.

La final, corul „Îngeraşii” al copiilor de la noua Catedrală Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, condus de părintele Nicolae Pop, vicar eparhial, a susţinut un micro-recital în cinstea Chiriarhului Oradiei, oferindu-i o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, pictată de către copilaşi, şi alese buchete de flori.

În cuvântul rostit la încheierea programului liturgic, Preasfinţitul Părinte Sofronie a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru darul vieţii, a mulţumit părinţilor trupeşti şi celor duhovniceşti, învăţătorilor şi profesorilor, ierarhilor, şi tuturor celor care au avut o contribuţie la formarea Preasfinţiei Sale. De asemenea, a adresat mulţumiri tuturor celor prezenţi pentru dragostea, recunoştinţa şi preţuirea pe care i-o arată, dar şi pentru urările făcute.