Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Zi de sărbătoare în Parohia Gepiș din Eparhia Oradiei

Zi de sărbătoare în Parohia Gepiș din Eparhia Oradiei

Ziua de duminică, 29 iulie 2018, a fost una deosebită pentru credincioșii Parohiei Gepiș, Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei. Dacă în urmă cu cinci ani, părintele paroh Dan Marcel Iluța, împreună cu membrii Consiliului Parohial au hotărât celebrarea Zilei Fiilor Satului în ultima duminică a lunii iulie, în acest an, la a cincea ediție a acestei zile, toți credincioșii parohiei și-au adus aportul pentru ca această zi să fie una memorabilă.

Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în sobor de șapte preoți din parohiile învecinate, apoi a continuat cu săvârșirea unui parastas de obște pentru toți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, adormiți întru Domnul și a continuat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu. La sfârșitul sfintelor slujbe, toți credincioșii au primit din partea parohiei o icoană cu Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României și pachete cu alimente.

Într-un cadru festiv, la sfârșitul celebrărilor liturgice, au fost premiați 9 copii din cadrul parohiei care au obținut locul I în anul școlar 2017-2018, premiile oferite din partea parohiei constând în diplome de merit, icoane, cărți de rugăciune, cărți teologice, dulciuri și o sumă de bani, ca aprecire a rezultatelor meritorii ale tinerilor.

Sărbătoarea s-a mutat apoi în curtea bisericii unde, pe o scenă amenajată, s-a desfășurat un Concert de Pricesne și Cântări Bisericești. Concertul a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, după care au evoluat pe scenă mai mulți interpreți. Printre cei ce au urcat pe scenă au fost tinere talente ale Parohiei Gepiș, Corul Copiilor Parohiei format din 24 de tineri de vârste diferite, interpreți consacrați, iar la urmă, ca o încununare a acestei zile, a încântat auditoriul cu minunate pricesne Preacucernicul Părinte Marian Mărcuș din Episcopia Caransebeșului, prezent la acest eveniment.

Atmosfera a fost una de sărbătoare și de bucurie, toți cei prezenți reușind să se bucure de această zi minunată pentru Parohia Gepiș, având năzuința că această sărbătoare a satului Gepiș, ce tinde să devină o tradiție, va contiuna și pe mai departe, ca o mărturisire a credinței noastre străbune și ca un imbold peste ani pentru tânăra generație de a urma pilda înaintașilor, de a păstra unitatea de neam și de credință cu precădere în acest an în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri de la 1918.