Zi de sărbătoare pentru fiii satului Gepiș
Ziua de duminică, 28 iulie 2019. a fost una deosebită pentru credincioșii Parohiei Gepiș, Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei. Dacă în urmă cu 6 ani, părintele paroh Dan Marcel Iluța, împreună cu membrii Consiliului Parohial au hotărât celebrarea Zilei Fiilor Satului, în ultima duminică a lunii iulie, în acest an, la a VI-a ediție a acestui eveniment, toți credincioșii parohiei și-au adus aportul pentru ca această zi să fie una memorabilă.
Ziua a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în sobor de preoți din parohiile învecinate, apoi a continuat cu săvârșirea unui parastas de obște pentru toți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș și a continuat cu oficierea Tainei Sfântului Maslu. La sfârșitul sfintelor slujbe toți credincioșii au primit, din partea parohiei o icoană de binecuvântare cu Maica Domnului Ierusalimitissa, dar o mică agapă constând în cozonaci și băuturi răcoritoare.
Într-un cadru festiv, la sfârșitul celebrărilor liturgice, au fost premiați 9 copii din cadrul parohiei care au obținut locul I în anul școlar 2018-2019, premiile oferite din partea parohiei constând în diplome, icoane, cărți de rugăciune, cărți teologice, dulciuri și o suma de bani ca apreciere a rezultatelor meritorii ale tinerilor.
Sărbătoarea s-a mutat apoi în curtea sfintei bisericii unde, pe o scenă amenajată, s-a desfășurat un Concert de pricesne și cântări bisericești. Concertul a fost deschis de tânăra Oana Berdie, o voce deosebită, fiind la început de drum, dar cu un viitor ce se preconizează a fi luminos.
În continuare, a cântat din inimă celor prezenți Părintele Marius Ciprian Pop, o voce minunată și un om deosebit, care a încântat auditoriul cu minunate pricesne și cântece pentru suflet.
Atmosfera a fost una de sărbătoare și de bucurie, toți cei prezenți reușind să trăiască la intensitate maximă această zi minunată pentru Parohia Gepiș, având năzuința că această sărbătoare a Fiilor Satului Gepiș, ce tinde să devină o tradiție, va contiuna și pe mai departe, ca o mărturisire a credinței noastre străbune și ca un imbold peste ani pentru tânăra generație de a urma pilda înaintașilor de a păstra unitatea de neam și de credință cu precădere în acest an în care omagiem satul Românesc, dar și preoții, învățătorii și primarii gospodari.