Ziua Armatei Române sărbătorită în Parohia Damiș
Sărbătorirea zilei Armatei Române, 25 octombrie 2018, în Parohia Damiș, Protopopiatul Oradea, a fost prilejuită de sfințirea crucii mormântului soldatului Ion Tănase, căzut la datorie în zilele tulburi de septembrie 1944.
Joi, 25 octombrie 2018, un sobor de șase preoți ai satelor comunei Bratca, au sfințit noua cruce de marmură și mormântul frumos amenajat și au ridicat parastas pentru soldatul - erou Ion Tănase ce-și doarme somnul de veci pe aceste meleaguri. La eveniment au participat autoritățile locale în frunte cu domnul primar al comunei Bratca, Alexandru Gaboraș, domnul deputat Dumitru Gherman, fiu al comunei Bratca, cadre didactice ale Liceului Teoretic nr.1 Bratca și numeroși credincioși ai parohiei Damiș.
După terminarea serviciului religios, domnul prof. dr. Cristian Balaj, cadru didactic al Liceului Teoretic nr. 1 din Bratca și fiu al satului Damiș, a rostit o alocuțiune, evocând câteva aspecte despre soldatul român căzut la datorie la Damiș. A fost depusă apoi o coroană de flori din partea Primăriei Comunei Bratca. Părintele paroh Ioan Suciu-Venter din Damiș a mulțumit autorităților locale pentru susținerea acordată și implicare, iar celor prezenți pentru participare.
Soldatul Ion Tănase a fost originar din satul Lunca Vașcăului. Făcea parte din armata Română care păzea granița dintre România și Ungaria hortistă. Granița între România și Ungaria hortistă, după dictatul de la Viena, din anul 1940, trecea prin satul Damiș. O parte din sat revenea Ungariei, iar alta rămânea României. În urma actului de la 23 august 1944, și la Damiș au auvut loc mai multe atrocități soldate cu moartea a 14 localnici. Moartea soldatului Ion Tănase a survenit în septembrie 1944, în urma unui schimb de focuri cu soldații unguri. El a fost rănit foarte grav, fapt care a dus la deces. După aproximativ două săptămâni a fost găsit de un localnic, în locul numit „Pârâul Măgurii”, și a fost îngropat în apropiere, fără slujbă religioasă. După terminarea războiului, la mormântul acestuia a venit mama sa din Lunca Vașcăului.
Mormântul soldatului de la Damiș este așezat la ieșirea din sat, în cătunul Fundătură, înspre cătunul Poiana Damiș, pe marginea drumului județean 764 D, (Borod - Beiuș) pe partea stângă și a fost reamenajat la inițiativa domnului primar Alexandru Gaboraj, cu susținerea membrilor consiliului local al Comunei Bratca.
Reamenajarea mormântului soldatului de la Damiș și manifestarea din 25 octombrie 2018 se înscriu în rândul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri din comuna Bratca și în mod special din Parohia Damiș.