Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Culturii Naționale serbată la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Ziua Culturii Naționale serbată la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

În apropierea Zilei Culturii Naționale, elevii și dascălii Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, au așezat întreaga activitate a săptămânii 9-13 ianuarie 2023 sub semnul cinstirii acesteia, în mod special printr-o diversitate de activități deosebite închinate marelui poet român, Mihai Eminescu, într-un demers de conștientizare și promovare a importanței devenirii umane prin educație și prin cultură.

Copiii din clasele primare împreună cu doamnele învățătoare au pregătit spectacole de recitare și interpretare ale poeziilor inegalabilului poet, expoziții de colaje și desene inspirate din creația eminesciană, au urmărit materiale cu caracter  informativ și au completat grile pentru consolidarea informațiilor despre viața și activitatea poetului.

Elevii de gimnaziu alături de dascălii lor au desfășurat activități interdisciplinare prin care au sărbătorit 173 de ani de la nașterea luceafărului literaturii române. Au realizat prezentări despre viața și activitatea acestuia și au vizitat Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” din Oradea, unde au putut vizualiza fotocopii ale manuscriselor eminesciene trimise spre publicare în revista „Familia”, începând cu cea a manuscrisului poeziei „De-aș avea”, prima poezie publicată de Mihai Eminescu. O parte din clasele școlii au vizitat în aceste zile Secția de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor.

Activitățile interdisciplinare s-au bucurat de interesul sporit al elevilor. Dacă în cadrul orelor de limba și literatura română elevii s-au întrecut în concursuri de interpretare din lirica eminesciană, la orele de geografie elevii au fost surprinși să descopere că Mihai Eminescu a fost, pentru o scurtă perioadă de timp, profesor de geografie, pentru ca la orele de biologie să fie provocați să evidențieze relația biotop-biocenoză în poeziile scrise de marele poet.

Liceenii l-au omagiat pe Eminescu studiind cu multă curiozitate corespondența dintre poet și Veronica Micle, au subliniat aspectele relevante ale relației de prietenie dintre Creangă și Eminescu vizionând filmul documentar „Eminescu, Veronica și Creangă”, dar și filmul „Un bulgăre de humă”.

Vineri, 13 decembrie 2023, un grup de cadre didactice și elevi ai școlii au participat, la Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea, la spectacolul „Eminescu – Om, Geniu și Sfânt”, susținut de actorul și artistul Dorel Vișan.

Nu în ultimul rând, Consiliul Elevilor a organizat luni, 16 ianuarie 2023, în sala festivă a liceului, spectacolul  ,,Dor de Eminescu", care a îmbinat mai multe momente dedicate marelui poet: prezentări Power Point, un calendar poetic, interpretarea muzicală a mai multor creații eminesciene, recitari de poezii și o scenetă în care un reporter de la revista Convorbiri literare îi ia un interviu imaginar lui Mihai Eminescu,  poetul oferind răspunsurile în versuri.

Momente frumoase, emoții aparte, trăiri alese, toate îngemănate într-un binevenit și cuvenit omagiu adus celui numit de Constantin Noica „omul deplin al culturii române”.

Prof. Florica Degău