Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua europeană a limbilor, sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Ziua europeană a limbilor, sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

În fiecare an, la data de 26 septembrie, Europa celebrează multitudinea limbilor vorbite pe întregul continent. Încă de la prima ediţie, care a avut loc în 2001, Ziua europeană a limbilor a evidenţiat moştenirea lingvistică deosebit de bogată a Europei şi i-a încurajat pe cetăţeni să înveţe limbi străine.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, şi la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea această zi, cu profunde semnificaţii, a fost marcată printr-o serie întreagă de activităţi. Sub îndrumarea doamnelor profesoare de limba engleză, Mirella Pinţa şi Ileana Borş, precum şi a consilierului educativ al instituţiei, domnul profesor Florin Alin Oros, elevii din clasele învăţământului primar şi gimnazial au fost implicaţi în câteva momente aflate în strânsă legătură cu profundele semnificaţii ale limbii engleze.

Momentul aniversar a fost deschis de elevii din clasele primare care, sub coordonarea doamnei profesoare Ileana Borş, i-au încântat pe cei prezenţi cu două cântece în limba engleză.

Apoi, domnul profesor Florin Alin Oros a evocat semnificaţia zilei de 26 septembrie, enumerând principalele momente de natură istorică. De asemenea, domnul profesor a precizat importanţa învăţării limbilor străine, atât în cadrul şcolar, cât şi pe parcursul întregii vieţi.

Partea a doua a programului a urmărit dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba engleză. Sub coordonarea doamnei profesoare Mirella Pinţa, au fost realizate câteva scenete cu tentă moralizatoare, în limba engleză, fiind implicaţi elevi din clasele a VI-a A şi B. În continuare, elevii claselor a VII-a A, a VI-a A şi a VI-a B au prezentat într-o manieră atractivă diverse ghicitori englezeşti.

Programul s-a încheiat prin implicarea tuturor elevilor prezenţi într-un concurs de cultură generală în limba engleză (Quiz). Constituiţi pe grupe, elevii au avut de răspuns unui număr de 20 de întrebări. În final, au fost evaluate răspunsurile tuturor grupelor, fiind declarată câştigătoare echipa din clasa a VII-a A, formată din elevii Monica Marincaş, Alexandra Iovan, Miruna Pantiş, Miruna Cosma şi Sergiu Ciontea, care, răspunzând corect la 19 din cele 20 de întrebări formulate, au câştigat premii constând în diverse dulciuri.

La finalul programului, Părintele Profesor Radu Rus, directorul liceului, a vorbit despre importanța cunoașterii limbilor moderne pentru formarea intelectuală și profesională și i-a felicitat pe profesorii organizatori și pe elevii implicați în realizarea acestui program.

Scopul întregului program a fost acela de a impulsiona, atât pe cei mici, cât şi pe cei mari, să înveţe o limbă străină în timpul şcolii dar şi în afara ei, deoarece fiecare limbă învăţată reprezintă o fereastră deschisă către o cultură, facilitând comunicarea interculturală şi cunoaşterea interumană.