Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua femeii din mediul rural sărbătorită de A.F.O.R.E.O.

Ziua femeii din mediul rural sărbătorită de A.F.O.R.E.O.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O), în colaborare cu Parohia Ortodoxă Cefa, Protopopiatul Tinca, şi cu Asociaţia PROCEFA, au organizat, Duminică, 19 octombrie 2014, o manifestare cu specific tradiţional românesc cu ocazia Zilei internaţionale a femeii din mediul rural.

Evenimentul a debutat de dimineaţă, prin participarea doamnelor ortodoxe, a invitaţilor speciali, împreună cu credincioşii dreptmăritori din Cefa, la Sfânta Liturghie în biserica parohială din Cefa cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Purtan a adresat un cuvânt de bun venit doamnelor din cadrul A.F.O.R.E.O., subliniind importanţa iniţiativei femeilor ortodoxe de organizare a unui astfel de eveniment. Acestea, la rândul lor, au oferit în dar părintelui flori şi o icoană reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus.

Evenimentul, considerat modul pragmatic de a obţine recunoaşterea şi susţinerea celor mai importante fiinţe din viaţa noastră (mame, fiice, soţii, sore, bunici), a continuat la Căminul Cultural din localitate unde, după întâmpinarea invitaţilor, s-a desfăşurat un program cultural-artistic moderat de Teodora Şandru, elevă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea şi Alexandru Carţiş, student în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.

Manifestarea a început cu pricesne interpretate de Andrada Oros, elevă a Liceului de Artă din Oradea, Lavinia Chifor şi Alexandru Carţiş, studenţi în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea. Momentele artistice au continuat cu recitalurile susţinute de Maria Haiduc, Ansamblul „Stelele Bihorului” şi interpretul Alexandru Borza din Cefa. Spectacolul a continuat cu o suită de dansuri specifice zonei oferite de Ansamblul de dansuri din Gepiu, coordonat de Doamna Prof. Ana Codrean, rapsod popular şi membră a A.F.O.R.E.O.

Invitatul special a fost cunoscutul interpret de muzică populară Dinu Iancu Sălăjanu, care a oferit un spectacol de excepţie, ridicând în picioare cei peste 500 de localnici care au onorat cu prezenţa acest eveniment.

Cu acest prilej, a fost amenajată o expoziţie care a cuprins atât ţesături vechi, păstrate cu sfinţenie în lăzile de zestre ale femeilor din sat, cât şi preparate culinare specifice gospodăriilor din zonă. De asemenea, au mai făcut obiectul expoziţiei diferite obiecte de ceramică, icoane pe sticlă şi pe lemn realizate de elevii Şcolii gimnaziale din Cefa, ouă încondeiate şi podoabe de artizanat.

În cadrul concursului „Coşul toamnei” au fost expuse de către gospodinele din sat şi câteva coşuri pline cu bunătăţi pentru iarnă, fructe şi legume din propria grădină.

Toţi cei prezenţi, şi în special doamnele, au primit din partea organizatorilor diplome de participare şi premii constând în obiecte de uz casnic.