Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Internațională a Drepturilor Omului marcată la Liceul Ortodox din Oradea

Ziua Internațională a Drepturilor Omului marcată la Liceul Ortodox din Oradea

Ziua Internațională a Drepturilor Omului, 10 decembrie, a fost marcată de elevii clasei a IV-a A de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea printr-o autentică activitate de educație civică, integrată în cadrul programului Școli Ambasador ale Parlamentului European în România (EPAS), liceul deținând acest titlu din anul 2018.

În esență, copiii au înțeles că omul, cunună a creației lui Dumnezeu, se bucură nu numai de libertatea primită de Creator, ci și de numeroase drepturi, care izvorăsc tocmai din acest statut al său.

Activitatea a cuprins două părți. Prima parte s-a concretizat într-o  prezentare și o dezbatere despre drepturile omului, despre Declarația universală a drepturilor omului, despre eforturile Organizației Națiunilor Unite de a plasa drepturile omului în prim plan, de a combate conflictele și abuzurile și de a realiza o pace durabilă pe plan internațional. Copiii, cetățeni europeni, au aflat că Uniunea Europeană are o poziție fermă în acest sens și că în cadrul forurilor ONU, apărarea drepturilor omului este o prioritate a acesteia.

În a doua parte a activității, elevii au primit sarcina ca, pornind de la activitatea din clasă, să realizeze câte o lucrare individuală în care să reprezinte, plastic sau literar, un drept al omului. Aceste lucrări vor constitui temele unei expoziții, alături de cele realizate în cadrul activității „World’s Largest Lesson 2020”, inițiat de UNICEF cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, pe 20 noiembrie, dată care marchează adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului.

Prof. Maria-Eva Tirpe