Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua internaţională a femeii din mediul rural

Ziua internaţională a femeii din mediul rural

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.) a organizat, cu prilejul sărbătoririi „Zilei internaţionale a femeilor din mediul rural”, 15 octombrie, în colaborare cu Parohia ortodoxă din comuna Vadul Crişului şi cu Primăria din localitate, o manifestare cu specific tradiţional românesc dedicată femeii din mediul rural, sub egida „Şi grăieşte cum ţi-e graiul şi te poartă cum ţi-e portul”.

Duminică, 13 octombrie 2013, a fost oficiată Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Vadu Crişului. La finalul slujbei, Doamna Viorica Cherteş şi Doamna Emilia Moţ, preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte al A.F.O.R.E.O., au oferit în dar părintelui paroh Sorin Mititean o icoană reprezentându-i pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Evenimentul, organizat pentru a recunoaşte şi susţine rolul celor mai importante fiinţe din viaţa noastră (mame, fiice, soţii, surori, bunici), a continuat la Căminul Cultural din localitate unde a fost amenajată o expoziţie care a cuprins ţesături vechi păstrate cu sfinţenie în lăzile de zestre ale femeilor din sat, dar şi preparate culinare specifice gospodinelor din zonă. De asemenea, au fost prezentate în cadrul expoziţiei diferite obiecte de ceramică albă, (renumita ceramică de Vadu Crişului), icoane pe sticlă şi lemn, ouă încondeiate, broderii şi bijuterii de artizanat. Au fost expuse de gospodinele din sat şi câteva coşuri pregătite cu bunătăţi pentru iarnă, fructe şi legume din propria grădină.

În cuvântul rostit în deschidere, Doamna Viorica Cherteş a subliniat rolul şi importanţa femeii de la ţară ca soţie şi mamă, pildă de dăruire şi responsabilitate, care prin hărnicia şi dragostea ei, revărsate în sânul familiei, aduce pace şi speranţă, bucurie şi demnitate umană: „Satul este leagănul civilizaţiei româneşti, locul unde, după cum spunea poetul Lucian Blaga, s-a născut veşnicia, şi cel care a contribuit la îmbogăţirea permanentă a tradiţiilor şi patrimoniului cultural al poporului român”.

A urmat apoi un concert susţinut de corul „Buna Vestire” al parohiei Vadu Crişului, dirijat de profesorul Adrian Bradea. Momemtele artistice au continuat cu recitalurile susţinute de tinerele Florina Puşcău, studentă a Facultăţii de Drept din Oradea, şi Nicoleta Ştef, elevă la Colegiul „Constantin Şerban” din Aleşd.

Invitaţilor le-a fost prezentat un film despre localitatea Vadu Crişului şi împrejurimile acestuia, iar doamnele profesoare Maria Mălai şi Otilia Bradea au reuşit să surprindă într-un mod inedit audienţa prin realizarea unei paralele între „Femeia din trecut” şi „Femeia în prezent”.

Ansamblul de dans „Moşuţ” al elevilor Colegiului Tehnic din Vadu Crişului, coordonat de Doamna Prof. Liana Bot şi avându-l coregraf pe Domnul Flora Crişu, a prezentat o suită de dansuri din Oaş şi Oltenia, iar interpretarea căluşului a ridicat audienţa în picioare.

O notă aparte a fost dată de rapsozii populari Maria Puşcău şi Gavriil Şchiop, care au recitat poezii şi au cântat cântece vechi româneşti, dar şi de expoziţia de desene pregătite de copiii de la grădiniţa din Vadu Crişului, sub îndrumarea Doamnei Prof. Floare Mititeanu.

Toţi cei prezenţi au fost răsplătiţi cu premii, diplome şi bunătăţi din coşurile pregătite de gospodinele din sat pentru concursul „Coşul toamnei”. Apoi au fost degustate preparatele prezentate în expoziţia culinară organizată de învăţătoarele claselor I – IV şi de mamele copiilor din ansamblul „Moşuţ” din Vadu Crişului.