Ziua internațională a Femeii din mediul rural
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Duminică, 27 octombrie 2024, în Parohia Popești, din Protopopiatul Marghita, a avut loc un minunat eveniment care a marcat sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii din Mediul Rural.
Evenimentul a fost organizat de către Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Marghita, Parohia Ortodoxă și Liceul Tehnologic Nr.1 din Popești și a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din enoria Popești unde, pe lângă credincioșii din comunitatea parohială, au fost prezente și membrele AFOREO în frunte cu doamna președinte Ec. Viorica Cherteș. În cadrul Sfintei Liturghii, atât doamna Maria Matei, cât și doamna Ana Codrean, ambele fiind membre ale asociației și binecunoscute pentru vocile minunate și pentru dragostea față de cânt, au interpretat pricesne, spre bucuria celor prezenți. La finele Sfintei Liturghii, reprezentantele asociației au dăruit bisericii, în fața credincioșilor, o frumoasă icoană a Maicii Domnului „Pantanassa” și o icoană cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir. În semn de recunoștință, Preacucernicul Părinte paroh Floricel-Roman Cornuțiu a adresat un cuvânt de mulțumire doamnelor ortodoxe din cadrul AFOREO, atât pentru prezența la Sfânta Liturghie și pentru minunatele daruri aduse bisericii cât și pentru omagiul plin de dragoste adus femeii din mediul rural cu acest prilej.
Cea de-a doua parte a evenimentului s-a desfășurat în sala festivă a Liceului Tehnologic Nr. 1 din localitate, acolo unde prin strădania bunelor credincioase, a voluntarilor din cadrul unității de învățământ și a membrelor comitetului parohial a fost creat un cadru cu totul deosebit. Aranjamentele florale, costumele populare și țesăturile expuse, legumele, fructele, bunătățile din cuptor și din cămară, uneltele vechi folosite de femei în gospodării și toate celelalte exponate au transformat sala festivă a liceului într-un mic muzeu animat de prezența numeroșilor credincioși și credincioase de toate vârstele, mulți dintre ei îmbrăcați în vechile straie tradiționale.
Evenimentul a fost deschis prin cuvântul de bun venit rostit de doamna ec.Viorica Cherteș, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, cuvânt adresat tuturor participanților, prezentând totodată colaboratorii, invitații de seamă și desfășurătorul evenimentului. Totodată, președinta AFOREO a prezentat cadrul motivațional și istoric al acestui eveniment care se desfășoară în Eparhia Oradiei în fiecare an și a elogiat cu cele mai alese cuvinte femeia din mediul rural și importanța ei de-a lungul timpului. În șirul alocuțiunilor care au urmat, primul invitat a fost părintele Laurențiu-Florin Brîndaș, consilier pentru cateheză și activități cu tineretul la Centrul Eparhial din Oradea și delegat chiriarhal la acest eveniment, care a adus întâi de toate un cuvânt de binecuvântare și prețuire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru toți cei implicați în organizarea acestui eveniment deosebit, pentru cei prezenți și pentru toate mamele, bunicile și femeile din mediul rural care își arată prin viețuirea lor dragostea nestrămutată față de Biserică și de neam, păstrând cu sfințenie valorile morale și culturale moștenite din generație în generație. De asemenea, la eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Călin-Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei, care transmis mulțumiri Preasfințitului Părinte Sofronie pentru binecuvântarea acordată desfășurării acestui eveniment în Protopopiatul Marghita și pentru neobosita purtare de grijă pe care o manifestă față de clerul și poporul de pe întreg cuprinsul Eparhiei Oradiei.
Următoarea intervenție a aparținut domnului Giarca Ioan, directorul Liceului Tehnologic Nr. 1 din Popești, care a prezentat un mic istoric al comunei Popești, evidențiind cele mai importante evenimente petrecute pe meleagurile „popăscane” de-a lungul timpului. Totodată, domnul director și-a manifestat bucuria găzduirii acestui eveniment în cadrul liceului și a transmis mulțumirile domniei sale față de toți organizatorii și colaboratorii, felicitând în mod special activitatea AFOREO și a Părintelui paroh Floricel-Roman Cornuțiu, care, în concordanță cu obiectivele unităților bisericești superioare, desfășoară o bogată și pilduitoare misiune pastorală.
Evenimentul a continuat prin desfășurarea momentelor cultural-artistice susținute de copii și tineri talentați din comuna Popești sau din alte zone ale protopopiatului Marghita, dar și de 2 dintre membrele AFOREO. Ansamblul folcloric Lipka, din satul Budoi, comuna Popești, fondat în anul 1980 cu scopul de a păstra și transmite tradițiile populare slovace, aflat sub coordonarea doamnei profesoare Maria Peneac și având în compoziție 25 de elevi ai liceului local, a adus în scenă dansul de băieți „Zbojnicky Tanec”, dansul de fete „Podze Dzifcatecka” și dansurile de perechi „Parchovany” și „Kostelec”. De asemenea, în fața publicului încântat au mai urcat pe scenă Ansamblul folcloric „Floarea Barcăului” din Marghita împreună cu Ansamblul folcloric „Palisada” din Cuzap, care au susținut un recital de cântece și dansuri din mai multe zone folclorice ale României: din Ardeal, Moldova și Oltenia. Împreună cu ei și-au dat concursul soliștii Anamaria Nuțaș, Sofia Chiș, Maria Holhoș, Mădălina Tegzeș-Corb, Maya Sabău și instrumentiștii Darius Zdrite, Luca Zdrite și Alin Blidar, aducând în fața publicului un veritabil spectacol folcloric. Pe scenă au mai urcat elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 din Popești, Fanea Yaris și Roman Florin, care au încântat publicul cu vocile lor de excepție, urmați de doamna Maria Matei din Sânmartin și doamna Ana Codrean, rapsod popular din localitatea Sânnicolau Român, membre AFOREO de la înființarea asociației, care au interpretat o suită de cântece populare și patriotice spre delectarea participanților. Toate momentele artistice au fost răsplătite cu valuri de aplauze și multe din cântecele interpretate au fost susținute prin implicarea activă a publicului care a cântat alături de interpreți.
Copiii și tinerii prezenți s-au putut bucura de prezența în sală a doamnei Dorina Hanza, din Drăgoteni, Bihor, care a prezentat un atelier de împestrit (încondeiat) ouă prin intermediul căruia copiii au putut vedea și experimenta tehnica încondeierii, unii dintre ei reușind ca până la sfârșitul evenimentului să își creeze propria operă de artă.
Un moment cu totul special l-a reprezentat concursul, bineînțeles, Coșul Toamnei, la care au participat 15 gospodine din comuna Popești, ce și-au umplut coșurile cu minunatele bunătăți din cămară. Coșurile participante s-au întrecut unele pe altele din punct de vedere estetic, ceea ce a făcut ca jurizarea lor să fie una foarte strânsă. Comisia de jurizare, formată din patru membre AFOREO și prezidată de doamna notar Livia Bara, a decis ca toate coșurile să fie premiate cu distincții speciale, iar locurile 1, 2 și 3 să fie evidențiate. Toate gospodinele au fost răsplătite cu premii constând în obiecte de uz casnic, atât de utile în activitatea gospodărească a unei femei.
Evenimentul s-a încheiat prin alocuțiunea Părintelui paroh Floricel-Roman Cornuțiu care a adresat întâi de toate alese mulțumiri Preasfințitului Părinte Sofronie pentru binecuvântarea acordată, urmate de mulțumirile transmise tuturor celor implicați și prezenți la eveniment și încheiate prin cuvintele cu totul speciale adresate doamnei președinte Viorica Cherteș și membrelor AFOREO care au primit mai multe serii de aplauze din partea publicului și au fost răsplătite cu calde îmbrățisări și alese aranjamente florale. Preotul paroh a adresat apoi tuturor celor prezenți invitația de a lua parte la agapa frățească organizată prin strădania gospodinelor din localitate, ca mulțumire pentru această zi de sărbătoare pentru comuna Popești și în mod special pentru femeia din mediul rural.
pr. Laurențiu-Florin Brîndaș