Ziua internațională a femeii din mediul rural sărbătorită în Protopopiatul Marghita
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Duminică 15 octombrie 2023, în Parohia Mihai Viteazul - Diosig, din cadrul Protopopiatului Marghita, s-a desfășurat un frumos eveniment închinat femeii din mediul rural, sărbătorit cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii din Mediul Rural.
Ajuns la cea de a XII-a ediție, evenimentul a fost organizat de către Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Marghita și Parohia Mihai Viteazul – Diosig.
Printre invitații de seamă ai evenimentului s-au numărat domnul primar Atilla Mados, Părintele Călin-Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei și delegatul chiriarhal la acest eveniment, Părintele prof. Florin Negruțiu, inspector județean pentru disciplina Religie, Părintele Sorin Nistor, secretar protopopesc și Părintele paroh Cornel Man de la Parohia Diosig.
Evenimentul festiv a debutat Duminică dimineața, în biserica Parohiei Mihai Viteazul – Diosig, cu Dumnezeiasca Liturghie, la care au participat invitații, alături de enoriașii parohiei, oficiată de Părintele paroh Ciprian Antal, care, după cuvântul de învățătură, a vorbit despre femeia de la țară și a recitat o frumoasă poezie dedicată satului. Frumosul moment liric a fost completat cu o priceasnă interpretată de prof. Ana Codrean, membră AFOREO și rapsod popular din Sânnicolau Român. La finalul Sfintei Liturghii, membrele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei au oferit bisericii parohiale o frumoasă icoană cu Maica Domnului.
După terminarea Sfintei Liturghii, începând cu ora 14, s-a desfășurat cea de-a doua parte a programului festiv, la restaurantul „La Furnica” din sat, unde participanții au fost întâmpinați de o frumoasă expoziție de produse tradiționale, care a cuprins țesături, ceramică, ouă încondeiate și alte obiecte din colecțiile localnicilor. La intrarea în sală, doi tineri îmbrăcați în frumoase veșminte populare i-au primit pe toți cei prezenți cu pâine și sare. Evenimentul a debutat cu rugăciunea „Tatăl nostru”, rostită de toți participanții, iar corul Bisericii „Mihai Viteazul” Diosig a cântat o frumoasă priceasnă. Apoi, doamna Viorica Cherteș, președinta AFOREO și moderatoarea evenimentului, a mulțumit pentru călduroasa primire și l-a invitat pe domnul primar Mados Atilla, care, în calitatea sa de gazdă, a adus un cuvânt de mulțumire doamnelor ortodoxe orădene pentru că au ales să organizeze această zi deosebită la Diosig, felicitându-i pe localnici pentru modul impecabil în care s-au prezentat. În continuare, Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Gheorghe Cotrău a adus salutul și cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Totodată, protopopul locului a felicitat-o pe distinsa doamnă președinte Viorica Cherteș pentru entuziasmul caracteristic și neobosita lucrare în ogorul Domnului, aducând aprecieri cu privire la bogata activitate filantropică și educațională a membrelor AFOREO, desfășurată în cei 13 ani de la înființarea asociației, felicitându-le pentru numeroasele proiecte în care sunt implicate. La sfârșitul cuvântării, delegatul chiriarhal a adus mulțumiri tuturor celor care s-au implicat la reușita acestui eveniment. A urmat apoi alocuțiunea doamnei educatoare Alina Coita, care a prezentat un scurt istoric al comunei Diosig.
După cuvântări s-a desfășurat un program cultural-artistic, prezentat de doamna Alina Coita și susținut de tineri artiști din Diosig și Marghita. Ansamblul artistic „Zestrea Diosigului” – coordonat de Cristian Haragoș Szeghedi și susținut de Asociația „Împreună pentru Diosig” coordonată de doamna preoteasă Gabriela-Nicoleta Antal, a fost reprezentat de echipa de dansatori și solista Bortiș Oana. Următorii care au urcat scenă au fost artiștii Ansamblului folcloric „Floarea Barcăului” din orașul Marghita, coordonat de domnul Sergiu Duca. Soliștii Mădălina Tegzeș și Vasile Szentmiklosi împreună cu dansatorii ansamblului au impresionat publicul cu frumoase cântece și dansuri populare din zone diferite ale țării. Încheierea programului artistic a fost marcat de doamna rapsod popular Ana Codrean, care a încântat audiența cu câteva „amintiri” din viața de altă dată a satului românesc. Pe tot parcursul zilei, copiii au participat la un atelier de încondeiat ouă sub îndrumarea doamnei Chvatal Margit, care a sosit din Ungaria pentru a participa la manifestare, iar femeile din sat au pregătit pentru acest eveniment bunătăți tradiționale locale, spre deliciul tuturor celor prezenți. Aici, amintim cele două standuri care au atras atenția participanților: standul cu produse apicole, aparținând familiei Ciprian și Gabriela Antal, respectiv standul cu celebrele vinuri de Diosig ale domnului Dan Corbuț.
Nouă gospodine din satul Diosig și-au arătat hărnicia și creativitatea participând la concursul „Coșul toamnei”, concurs care a fost evaluat de un juriu de specialitate, prezidat de către doamna notar Livia Bara – coordonatoarea filialei AFOREO din Valea lui Mihai –, cea care a oferit premiile câștigătoarelor. Ca semn al prețuirii efortului depus, toate participantele au primit diplome de apreciere din partea Asociației Femeilor Ortodoxe, iar la final s-a cântat tradiționalul „la mulți ani”, dedicat în mod deosebit femeilor din mediul rural.
În încheierea manifestării, Părintele paroh Ciprian Antal i-a mulțumit domnului Iosif Pârvu, patronul restaurantului „La Furnica”, pentru disponibilitate și generoasa găzduire, felicitându-i pe toți cei prezenți pentru implicarea și eforturile deosebite investite pentru ca serbarea femeii de la țară să fie atât de reușită.
Evenimentul s-a bucurat de un real succes în rândul sătenilor, care i-au rugat pe organizatori să revină în mijlocul lor cu astfel de manifestări.
Pr. Sorin Nistor