Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua internațională a femeii din mediul rural sărbătorită în Protopopiatul Tinca

Ziua internațională a femeii din mediul rural sărbătorită în Protopopiatul Tinca

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Duminică 16 octombrie 2022, în Parohia Tulca, din cadrul Protopopiatului Tinca, s-a desfășurat un frumos eveniment închinat femeii din mediul rural, sărbătorit cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii din Mediul Rural.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, Primăria și Consiliul Local al comunei Tulca și Parohia Ortodoxă din Tulca.

Printre invitații de seamă ai evnimentului s-au numărat Preacucernicul Părinte Călin-Ovidiu Popa, Protopopul Tincăi și delegat chiriarhal la acest eveniment, domnul profesor Ioan Mang, deputat în Parlamentul României, domnul Daniel Avrămuț, primar al comunei Tulca, precum și alte oficialități locale.

Evenimentul festiv a debutat Duminică dimineața în biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Tulca, odată cu începerea programului liturgic, ce a cuprins Slujba Utreniei, continuând cu Sfânta Liturghie, la care au participat invitații, alături de enoriașii parohiei. La finalul Sfintei Liturghii, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, prin doamna președinte Viorica Cherteș, a oferit bisericii parohiale o frumoasă icoană cu Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

După terminarea Sfintei Liturghii, începând cu ora 15, s-a desfășurat cea de-a doua parte a programului festiv, la Căminul Cultural din Tulca. Doamna președinte Viorica Cherteș, dând dovadă de un eficient spirit organizatoric, a fost cea care a prezentat programul acestui eveniment. Astfel, au fost invitați pe scenă, rând pe rând, distinșii invitați, să rostească fiecare, câte o scurtă alocuțiune pe tema programului.

Cel dintâi care a luat cuvântul a fost Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, care a adus întâi de toate un cuvânt de binecuvântare și prețuire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, mulțumind apoi Preasfinției Sale întrucât a binecuvântat organizarea acestui eveniment în Protopopiatul Tinca și a făcut posibilă această întâlnire ce marchează Ziua internațională a femeii din mediul rural. De asemenea, părintele protopop a a arătat că, prin grija arhipăstorului locului, în urmă cu 12 ani, a luat naștere această Asociație a Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei, care realizează o activitate intensă în rândul femeilor ortodoxe bihorene și nu numai. Preacucernicul Părinte protopop a mai punctat și faptul că Asociația desfășoară și o bogată activitate filantropică, dar și educațională, fiind implicată în multe proiecte importante. În ceea ce privește femeia de la țară, mai afirma părintele, aceasta „este ființa care ne-a învățat pe noi, cei de azi, ce înseamnă dragostea de Dumnezeu”, numind-o totodată „mironosița de azi a neamului românesc”.

În finalul cuvântului său, părintele protopop a adus mulțumiri tuturor factorilor implicați pentru reușita acestui eveniment, oferind și un dar, o icoană, Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, prin doamna Viorica Cherteș, președintele acesteia.

Au mai rostit alocuțiuni și domnul deputat Ioan Mang, precum și domnul primar Daniel Avrămuț, care la rândul lor au adus mulțumiri celor prezenți și celor care s-au ocupat de organizarea evenimentului.

Un frumos elogiu închinat femeii de la sat a adus și doamna Viorica Cherteș, care, plecând de la celebrele cuvântări ale celor doi mari scriitori români, Lucian Blaga și Liviu Rebreanu, rostite cu ocazia primirii ca membrii în Academia Română, a numit femeia de la sat, într-un mod foarte plastic: „doamna satului românesc”, dar și „sarea pământului românesc”.

După acest discurs încărcat de emoție, a luat cuvântul doamna Viorica Țărău care a făcut o scurtă prezentare a satului Tulca, atestat pentru prima oară în anul 1215, dar și o scurtă incursiune în viața Parohiei Ortodoxe din Tulca, enunțând faptul că, pentru prima dată aceasta a fost atestată documentar la anul 1332.

După terminarea alocuțiunilor, a urmat o parte artistică a programului, astfel că pe scena Căminului Cultural din Tulca, au urcat, rând pe rând: doamna Ana Codrean împreună cu grupul de copii din Sânnicolau Român, care au interpretat un episod muzical străvechi, specific perioadei secerișului; Ansamblul tulcan ,,Ardeleana”; tânăra Elena Buda, fiica părintelui paroh, Dorin-Aurel Buda, precum și interpreții de muzică populară: Casandra Dima, Mădălin Dodu, Viorica Marc Bulzan și Felicia Costin.

Un moment plin de emoție a fost și prezentarea de către doamna Dorina Hanza, a unui costum popular cu o vechime de peste 150 de ani din zona Drăgotenilor.

După încheierea programului cultural, au fost organizate ateliere de creație pentru copii, concursuri pentru gospodine și o expoziție de obiecte populare locale.

Poate cel mai așteptat moment a fost cel în care s-a jurizat concursul ,,Coșul toamnei”, la care au participat 10 gospodine din satul Tulca. Astfel că, în urma jurizării, locul 1 a fost câștigat de doamna Cristina Cotrău, locul al doilea de către doamna Daciana Valkai, iar locul al treilea de doamna Anca Crăciun. De asemenea toate gospodinele implicate au primit câte o diplomă din partea oraganizatorilor.

În încheierea evenimentului, a luat cuvântul Părintele Paroh Dorin-Aurel Buda, care a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru că a binecuvântat ca acest eveniment să se desfășoare la Tulca, iar mai apoi a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentului, dar și tuturor celor care au luat parte la acest moment festiv, ocazionat de sărbătorirea femeii din mediul rural.

 Pr. Andrei-Ionuț Laza