Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural sărbătorită la Husasău de Criș

Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural sărbătorită la Husasău de Criș

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie Episcopul Oradiei, Duminică, 18 octombrie 2015, în parohia Husasău de Criș a avut loc o amplă manifestare dedicată Zilei internaționale a femeii din mediul rural. Serbarea a fost organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română din Husasău de Criș.

Programul serbării a început la ora 9 prin săvârșirea Utreniei și a Sfintei Liturghii în biserica parohială din Husasău de Criș, de părintele protoiereu Nicolae Pop, vicar eparhial la Episcopia Oradiei, delegatul Chiriarhului Oradiei la manifestare, și părintele paroh Ioan Mircea Ghitea. Părintele vicar a ținut un frumos cuvânt de învățătură legat de pericopa evanghelică a învierii fiului văduvei din Nain, subliniind, totodată, importanța satului în viața bisericească actuală și transmițând cuvânt de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie pentru doamnele din cadrul A.F.O.R.E.O și pentru întreaga suflare dreptmăritoare prezentă. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele Paroh Ioan-Mircea Ghitea a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru părinteasca purtare de grijă, iar doamna Viorica Cherteș, președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei a oferit în dar părintelui paroh o icoană reprezentând Sfânta Treime.

După Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească, iar începând cu ora 15 programul festiv s-a desfășurat la căminul cultural din Husasău de Criș, unde a debutat cu o scurtă prezentare a istoricului localității Husasău de Criș, făcută de către părintele paroh Ioan-Mircea Ghitea. Apoi, a urmat un recital de muzică folclorică ținut de binecunoscuta interpretă bihoreană Maria Haiduc. Au urmat pe scenă copii Centrului Educațional-Inovativ din Husasău de Criș, care au întreținut atmosfera vreme de o oră prin interpretarea de pricesne, șezătoare, dans popular și cântece populare. Pe scenă au mai fost și alți invitați, care au susținut un recital de muzică populară, și nu numai. Amintim dintre aceștia pe: Aurica Vaida, Ana Codrean, Alexandru Cartiș, Anca Ciuciu-Pavel, Andreea Drugaș, Lorena Ianța și Zentania Lakatos.

Totodată, aici a fost amenajat un atelier și o expoziție de încodeiat ouă, precum și o expoziție de țesături cu caracter tradițional la care au participat invitații din diferite localități ale județului Bihor și concursul „Coșul toamnei”, la care au participat gospodine din localitățile Husasău de Criș și Ineu de Criș .