Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice sărbătorită la Subpiatra

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice sărbătorită la Subpiatra

Pr. Lucian Crișan

 

În fiecare an, la data de 1 octombrie, în întreaga lume sunt sărbătorite persoanele vârstnice.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a fost instituită în anul 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în baza Rezoluției nr. 45/106.

Cu prilejul acestei sărbători, marți, 1 octombrie a.c., Parohia Ortodoxă Subpiatra, în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 2 Țețchea, Primăria Comunei Țețchea și Ansamblul folcloric Datinadin Aleșd, a organizat un program cultural-artistic și o activitate social-filantropică pentru vârstnicii din satul Subpiatra. Obiectivele au fost: insuflarea unei stări de bucurie persoanelor vârstnice, conștientizarea de către tineri a nevoii de iubire și respect a persoanelor vârstnice, stimularea comunicării între generații, ajutorarea vârstnicilor care se luptă cu boala, sărăcia, singurătatea.

În biserica parohială din satul Subpiatra s-a săvârșit Sfânta Liturghie, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului și slujba de Te Deum. Vârstnicii i-au mulțumit bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra lor și s-au rugat Maicii Domnului să-i acopere cu Acoperământul ei cel sfânt, să le fie mijlocitoare la Fiul ei. Preotul paroh Crișan Lucian a susținut prelegerea Cinstește-l pe bătrân și te va binecuvânta Dumnezeu!, prin care i-a îndemnat pe cei tineri să-și cinstească părinții și bunicii, să se împărtășească din înțelepciunea și experiența lor, să le ofere recunoștința, dragostea și ajutorul de care au nevoie. Apoi, un grup de elevi de la Școala Gimnazială nr. 2 Țețchea, pregătiți de profesorii Ilea Luminița și  Irimescu Florian, au susținut un recital de poezii și cântări specifice momentului și au interpretat sceneta Bunicul de B. Ștefănescu Delavrancea.

Copiii din grupele de cateheză ale Parohiei Subpiatra, coordonați de preoteasa Crișan Georgeta și de doamna învățătoare Iaz Mariana, au confecționat felicitări, pe care le-au oferit bunicilor. Preotul Crișan Lucian le-a oferit sărbătoriților flori, cărți de rugăciuni și iconițe.

După săvârșirea Vecerniei, preotul paroh Lucian Crișan a susținut prelegerea Vârstnicii - răstigniți sufletește între dorința de a fi utili și nevoia de a fi ajutați, în care a subliniat nevoia conlucrării între societatea civilă și comunitatea eclesială pentru a ajuta bătrânii bolnavi să poată trăi demn și să se bucure de multă atenție și recunoștință. Evenimentul a continuat la Căminul Cultural din satul Subpiatra, unde copiii și tinerii din grupele de cateheză ale Parohiei Subpiatra au susținut un recital de cântări închinat Maicii Domnului. Apoi, Ansamblul folcloric Datina, coordonat de domnul Cristian Strugar, a încântat audiența prin frumoasele dansuri și cântece populare tradiționale. Primăria Comunei Țețchea, prin domnul primar Ovidiu Drâmbea, a oferit sărbătoriților o gustare și le-a urat sănătate și ani mulți, binecuvântați de Dumnezeu.

La final, preotul paroh Lucian Crișan le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea manifestărilor dedicate vârstnicilor care s-au dăruit familiei, Bisericii și societății  de-a lungul vieții.