Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Naţională a României marcată la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Ziua Naţională a României marcată la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii şi cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au serbat, pe parcursul mai multor zile, într-un cadru festiv deosebit, prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, dar şi împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Astfel, în ziua de joi, 28 noiembrie, în organizarea catedrei de istorie a liceului, în locaţia de pe strada Aluminei, nr. 88, unde studiază elevii din clasele primare şi de gimnaziu, s-a desfăşurat un concurs de cultură generală, cu tematică specifică, la care au participat mai multe echipaje de elevi din clasele de gimnaziu.

În ziua următoare, vineri, 29 noiembrie, în cele două paraclise ale liceului s-a săvârşit Sfânta Liturghie, după care a urmat slujba de Te Deum cu prilejul Zilei Naţionale a României, săvârşită în avans, pentru ca un număr cât mai mare de copii să fie prezenţi la acest eveniment.

Începând cu ora 13, în clădirea istorică a liceului, de pe strada Republicii, nr. 48, s-a desfăşurat un program cultural-artistic, în prezenţa a două clase de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, însoţiţi de profesorii lor, şcoli cu care Liceul Ortodox din Oradea are încheiate parteneriate educaţionale.

Oaspeţii au fost primiţi mai întâi în Paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, unde Părintele Profesor Dorel Leucea, directorul adjunct al Liceului, le-a vorbit elevilor şi profesorilor despre istoricul Liceului Ortodox, ale cărui clase de nivel liceal îşi desfăşoară activitatea în clădirea istorică a vechii Academii Teologice din Oradea, proprietate redobândită a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.

Programul a continuat în sala festivă a Liceului, unde doi elevi din clasa a X-a, respectiv a XII-a, au prezentat viaţa şi activitatea Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, patronul spiritual al acestei şcoli şi, în acelaşi timp, ctitor al învăţământului teologic ortodox bihorean, cel care a introdus „în circulaţia de idei pedagogice” conceptul de şcoală productivă, în sensul unei instituţii ce îmbină eficienţa în planul achiziţiilor intelectuale, cu pregătirea practică, pentru viaţă, a tinerilor.

Prezentarea vieţii şi activităţii Episcopului Roman Ciorogariu a fost urmată de un moment poetic, concretizat prin recitarea unor poezii patriotice de către patru elevi din clasele cu profil teologic ale liceului. Momentul poetic a fost dublat de un colaj de colinde şi cântece patriotice, interpretatete de Corul „Diacon Nicolae Firu” al liceului.

În acelaşi cadru s-a făcut, apoi, premierea câştigătorilor concursului de cultură generală desfăşurat în ziua anterioară şi a fost evocată semnificaţia zilelor sărbătorite într-o atmosferă de mare simţire românească şi creştinească deopotrivă.

Programul zilei s-a încheiat cu o expoziţie de lucrări referitoare la Roman Ciorogariu, din „Legea Românească”, revista Episcopiei Oradiei, întemeiată de Episcopul Roman Ciorogariu, respectiv câteva numere apărute în 1921, 1923, 1936, dar şi volumul Zile trăite.

Programul cultural de vineri a fost continuat sâmbătă, 30 noiembrie, de prăznuirea liturgică a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, prin săvârşirea Sfintei Liturghii în cele două paraclise ale şcolii.

Ca o încoronare a tuturor acestor activităţi, Duminică, 1 decembrie, elevii şi cadrele didactice ale şcolii au participat, în centrul municipiului Oradea, la festivităţile religioase şi militare organizate de municipalitate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României. Astfel, corul liceului a dat răspunsurile la slujba de Te Deum săvârşită de către preoţii capelani din structurile de apărare, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a membrilor Permanenţei Consiliului eparhial şi a autorităţilor locale, după care, împreună cu cadrele didactice şi cu ceilalţi elevi, au participat la ceremonia depunerii de coroane la statuia Voievodului Mihai Viteazul. De asemenea, un grup de elevi ai liceului, îmbrăcaţi în costume populare româneşti, au participat la parada unităţilor de învăţământ din Oradea, care a succedat impresionantei parade militare.