Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua națională a României sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Ziua națională a României sărbătorită la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii şi cadrele didactice de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au serbat, într-un cadru festiv deosebit, aniversarea a 97 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918.

Astfel, vineri, 27 noiembrie 2015, catedra de istorie, împreună cu catedra de limba română, au organizat începând cu ora 12, în sala festivă a liceului, un program cultural artistic, prin care a fost prezentat momentul și contextul istoric al Marii Uniri.

După intonarea imnului de stat al României, domnul Alin Oros, profesor la catedra de istorie, a făcut o evocare a momentului istoric petrecut în anul 1918. A urmat un recital artistic prezentat de elevii clasei a IV-a A, coordonați de  doamna învăţătoare Viorica Brege, care au  interpretat cântece patriotice, în timp ce elevii clasei a V-a B, au prezentat sceneta Ţărilor Române. Sceneta Unirea de la 1918 a fost jucată de elevii claselor a VIII-a A și a VIII-a B, coordonați de profesorii Mirela Rus, Carmen Lazăr şi Alin Oros.

Tot în cadru festiv a avut loc premierea echipajelor participante la concursul de cultură generală „1 Decembrie - Marea Unire a Românilor”, concurs care a fost organizat de catedra de istorie, cu o zi înainte de evenimentul festiv.

Înainte de finalul manifestării, Părintele Profesor Dorel Leucea, director adjunct al liceului, le-a mulțumit cadrelor didactice și elevilor pentru organizarea și buna desfășurare a programului artistic, amintindu-le că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără ajutorul lui Dumnezeu și al Bisericii Ortodoxe Române, care, prin Ierarhi și cler a avut o contribuție foarte importantă la făurirea și păstrarea unității poporului român dreptcredincios.

La finalul evenimentului, Corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a susținut un mini recital alcătuit din cântece patriotice și colinde tradiționale românești, interpretate într-o atmosferă de mare simţire românească şi creştinească deopotrivă.

Cinstirea Zilei Naţionale a continuat, marţi, 1 decembrie, când elevii şi cadrele didactice ale şcolii au participat, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, la festivităţile religioase şi militare prilejuite de Sărbătoarea Unirii. Astfel, corul liceului a dat răspunsurile la slujba de Te Deum săvârşită în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi a autorităţilor locale, după care, împreună cu cadrele didactice şi cu ceilalţi elevi au participat la ceremonia de depunere de coroane la statuia Ostaşului necunoscut. De asemenea, un grup de elevi ai liceului a participat la parada unităţilor de învăţământ din Oradea.