Ziua Națională a României, serbată de orădeni în fața Catedralei Episcopale a Învierii Domnului
Urmând solemnei zile de pomenire a Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, Ziua Națională a României, Duminică, 1 decembrie 2024, a fost serbată de orădeni în fața Catedralei cu Soare, pe frumosul platou al Pieței Mihai Viteazul, în proximitatea statuii ecvestre a providențialului domnitor unificator.
Imediat după ora 12, în bătaia clopotelor noii Catedrale Episcopale, care marcau sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii duminicale, a avut loc ceremonia festivă dedicată Zilei Naționale. Evenimentul s-a desfășurat în prezența a aproape 10.000 de persoane, inclusiv a Gărzii de onoare formată din militari ai Garnizoanei Oradea, a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a numeroși slujitori ai Sfintelor Altare, precum și a autorităților locale, județene și centrale. Ceremonia a început cu tradiționala slujbă de Te Deum, oficiată de Părintele Bogdan Durgheu, preot capelan la Penitenciarul din Oradea. Ceremonia religioasă a fost urmată de un scurt program artistic, susținut de solista Oana Berdie și corul Filarmonicii din Oradea.
În cele ce au urmat, istoricul Radu-Dan Romînașu, cadru universitar al Facultății de Istorie din Oradea, a surprins în câteva minute valoarea evenimentului fondator de la 1 Decembrie 1918, subiectul central al serbării naționale. Apoi, domnul Marcel-Daniel Dragos, Prefectul Județului Bihor, a susținut o alocuțiune festivă din partea autorității civile, din care nu au lipsit urările de bine și îndemnul la recunoștință și solidaritate față de propria noastră țară.
După impresionanta ceremonie de defilare a Gărzii de onoare, evenimentul sărbătoresc de la umbra odihnitoare a Catedralei cu Soare s-a încheiat prin sobra ceremonie a depunerii jerbelor și coroanelor de flori la poalele statuii marelui conducător și unificator de țară Mihai Viteazul de către reprezentanții instituțiilor, structurilor și organizațiilor care au fost prezente.
Și în bisericile ortodoxe din Eparhia Oradiei, după frumoasa rânduială din Patriarhia Română, au fost înălțate rugăciuni de mulțumire și de recunoștință pentru purtarea de grijă pe care Părintele Ceresc a avut-o față de noi în întreaga istorie a neamului românesc și, în mod special, în cei mai bine de o sută de ani scurși de la Marea Unire, cerând pe mai departe binecuvântarea lui Dumnezeu și darul „unității Duhului întru legătura păcii”.
pr. Andi-Constantin Bacter