Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Națională serbată în avans la Liceul Ortodox din Oradea

Ziua Națională serbată în avans la Liceul Ortodox din Oradea

Pentru că ne apropiem cu pași repezi de Ziua Națională, evocarea evenimentelor din anul de grație 1918 este de bun augur, mai ales dacă dorim să formăm în rândul tinerilor, mai mari sau mai mici, ideea apartenenței și a atașamentului la marea familie a poporului român, a istoriei sale, cu bune și cu rele, a tradițiilor și obiceiurilor acestui popor, a readucerii în memoria colectivă a faptelor de vie amintire a antecesorilor noștri.

În ideea de a aniversa evenimentele de atunci, dar și de a-icomemora pe toți cei care și-au dat viața pentru a face posibilă MareaUnire, elevii ciclului liceal al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au organizat, vineri, 26 noiembrie 2021, o sesiune de comunicări științifice, analizând teme variate ce țin de problematica Marii Uniri. Astfel, au fost abordate diverse subiecte care fac referire la faptele de arme ale soldaților români în vâltoarea luptelor din primul război mondial, existența principiului autodeterminării în perspectiva unificării teritoriilor românești, etapele unificării Basarabiei și Bucovinei cu Țara-Mamă, rolul orașului Oradea în unificarea Transilvaniei cu România, desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia sau personalitatea episcopului Roman Ciorogariu în contextul Marii Uniri.

Pe de altă parte, elevii de gimnaziu au realizat texte scurte, dar încărcate de sentimente, cu privire la apropiata zi națională, cuvinte și texte pline de emoție, de urări și de dorințe, de așteptări, de vise, pentru o țară, într-o țară, a cărei zi în curând o aniversăm.

Și elevii din ciclul primar, îmbrăcați în straie populare au așteptat cu emoție această zi! Au citit povestiri istorice, au urmărit „povești” ale unor personalități remarcabile ale poporului nostru sau momente importante din istoria neamului culminând cu Marea Unire.

Flori și borcănașe tricolore, coșulețe și cocarde au realizat cu multă măiestrie! Cântecul „Sunt român!” și alte cântece patriotice au fost cântate sau ascultate cu emoție și trăire intensă de către micii școlari!

Prin noi, activitatea a fost trăită și de părinți care au apreciat implicarea tuturor în formarea conștiinței patriotice și apartenența la neam a celor mici. O activitate care ne reamintește că avem multe motive să ne mândrim că suntem români!