Ziua Școlii Domnești din Beiuș - punte între generații
Școala este etapa principală a vieții noastre. Formează caracterul, ne învață să ne raportăm corect la lumea din jurul nostru. La școală ne găsim primii prieteni adevărați. Școala este locul în care trăim primele bucurii ale victoriei și încercăm să ascundem lacrimile amare ale înfrângerii. Școala ne învață să depășim dificultățile și să nu ne oprim aici. Întreaga noastră viață este legată de școală. Ne amintim că începem cu primul clopoțel de școală, cu primul buchet pentru primul nostru profesor, cu primii prieteni de școală. Școala... Totul este acolo pentru prima data.
În fiecare an, la 6 Decembrie, la Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș este zi de sărbătoare. Cadrele didactice, elevii, părinții, comunitatea locală îl omagiază împreună pe patronul ei spiritual, Episcopul Nicolae Popoviciu al Oradiei. Școala și-a deschis porțile în 1968. În anul 1999 a avut loc festivitatea prin care se conferă școlii numele Episcopului Nicolae Popoviciu, promotor al învățăturii și culturii românești în Bihor, slujind cu drag și râvnă țara, credința strămoșească și interesele neamului românesc.
De-a lungul anilor, în Școala Domnească și-au desfășurat activitatea profesori amabili și afectuoși, sensibili și atenți, exigenți și înțelepți, cu mare capacitate de muncă și profesionalism. Trecutul reprezintă seva necesară conturării viitorului. Anul acesta am sărbătorit cea de-a 54-a aniversare a școlii noastre, pe care am intitulat-o sugestiv, BUCURIA DE A TRĂI ÎMPREUNĂ – PUNTE ÎNTRE GENERAȚII. Oaspeții au împărtășit bucuria acestui eveniment cu noi: veterani de școală, absolvenți din ani diferiți, profesori și directori care au lucrat la școala noastră.
Manifestarea a fost deschisă de doamna director prof. Daniela Rada și de director adjunct prof. Buhaș Monica. Dascălii, foști și actuali, au intonat Imnul României și Imnul Învățătorului. Evenimentul a continuat cu o slujbă de pomenire a patronului spiritual, Nicolae Popoviciu, oficiată de Părintele protopop Popa Marian Vasile însoțit de preot Straca Dumitru și preot Laslău Eugen. S-a păstrat un moment de reculegere pentru cei plecați la „Catedra din Deal”.
Apoi au luat cuvântul domnul primar al Municipiului Beiuș, Gabriel Cătălin Popa, și domnul Ioan Jimon, fost director al școlii. Printre invitați s-au mai numărat domnul director Ioan Degău, președinta Asociației de părinți a școlii, Anca Degău, precum și domnul Claudiu Lupău, fost elev al școlii, azi, Manager al Spitalulului Municipal Beiuș,
S-au acordat Diplome de Excelență pentru cei ”în rezervă și retragere”, foști directori, profesori sau învățători, în semn de respect și prețuire pentru excepționala activitate instructiv-educativă desfășurată, rezultatele deosebite ale generațiilor de elevi și contribuția adusă la creșterea calității actului educațional în Școala Gimnazială Nicolae Popoviciu Beiuș. A fost un moment emoționant, majoritatea profesorilor actuali i-au avut ca mentori pe cei premiați.
Elevii clasei a IV-a tradițional, coordonați de doamna prof. învățământ primar Bonchiș Marcela, au interpretat cântecul Nu uita că ești român, precum și Sorcova. De asemenea, elevii claseia V-a Intensiv engleză au încântat publicul cu câteva colinde în limba engleză, franceză și română. Ei au fost coordonați de doamnele prof. Daniela Rada, Buhaș Monica, Pălcuțiu Mariana și Hele Rodica.
Avem alături de noi, foști elevi ai școlii, care azi împărtășesc din tainele cunoașterii actualilor elevi: director prof. Daniela Rada, prof. Mariana Pălcuțiu, prof. Mihaela Barbura, prof. Florina Cloanda, prof. Crina Manda, prof. Nicoleta Kovacs, prof. Editha Mladoniczky, prof. Florina Nistor, prof. Ioan Sferle, secretar Viviana Nica, bibliotecar Andrada Bogojel.
Colectivul de cadre didactice, personalul auxiliar și nedidactic este bine pregătit, se implică cu desăvârșire în procesul instructiv-educativ, sunt oameni dăruiți meseriei, care duc cu mândrie faima și prestigiul școlii noastre, fiind puntea de legătură a ceea ce ne-au lăsat cu credință generațiile de aur ale școlii.
În spatele fiecărui om bogat sau sărac, celebru sau nu, se află un dascăl care ne sculptează caracterul și sufletul!