Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Ziua Veteranilor de Război serbată la Oradea

Ziua Veteranilor de Război serbată la Oradea

Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită în fiecare an în data de 29 aprilie, zi instituită de Regele Carol I în anul 1902, reprezintă un bun prilej pentru a recunoaşte şi a cinsti după cuviință memoria veteranilor de război, care şi-au îndeplinit datoria ostăşească pentru obținerea și menținerea independenței, unității, suveranităţii şi integrităţii ţării noastre.

Această zi a fost marcată în Oradea vineri, 27 aprilie 2018, printr-un ceremonial religios-militar. Evenimentul a avut loc la Monumentul eroilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial din Cimitirul Municipal. La festivităţi a participat și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, precum și oficialități locale, în prezența membrilor Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Bihor, a unor cadre militare active, în rezervă şi în retragere.

Ceremonialul a debutat cu prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea Imnului Naţional al României. Apoi, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei, preoţi capelani din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională ale Garnizoanei Oradea au oficiat o slujbă de pomenire.

 Alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de domnul Iulius Delorean, subprefect al Județului Bihor, de domnul Col. (r) dr. Constantin Moșincat, şi de domnul Prof. Univ. Dr. Gabriel Moisa de la Universitatea din Oradea.

Festivitatea s-a încheiat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.